Gradina

Piatra naturala in gradina ta

Piatra naturala in gradina

Cand va ganditi la amenajarea curtii, probabil intentionati sa  aruncati pietrele, nu sa le adaugati.

Piatra naturala poate fi introdusa  in peisajul dumneavoastra in nenumarate moduri.

Alei,ziduri de sprijin, gropi de foc, sau doar accente decorative. Arata grozav si creeaza un spatiu mai usor de utilizat. Iata cateva lucruri despre piatra care aduc un plus de frumos si beneficii.

  1. Creeaza impact

Toata lumea se asteapta sa vada verdeata intr-o gradina. Este posibil sa aveti unele straturi de flori colorate,  un gazon proaspat taiat,  statuie de gradina, sau unele accente decorative.

Dar e mai putin probabil sa te astepti la o utilizare indrazneata si dramatica a pietrei. Nu vorbim despre o alee sau  caramizi aparente. Vorbim despre un impact pe care il obtii cand faci ceva frapant, ca un bolovan de piatra cochilifera, in mijlocul curtii.

Pietre mari pot fi plasate in gradini, printre flori pentru a le ancora, si pentru a adauga mai mult interes vizual.Ea poate fi plasata ca o piesa centrala dramatica.

Peisagistul poate instala pietre, sau, daca este norocos, sa lucreze in jurul uneia care exista deja. Imaginati-va ca, ceea ce ati crezut ca este o oroare, devine o provocare.

  1. Creeaza separarea

Fiecare peisaj are nevoie de o delimitare.

In caz contrar, paturile de flori, terasa, iaz si alte elemente va fi amalgam de * chestii *. Unul dintre modurile in care puteti realiza aceasta delimitare este, desigur, cu piatra naturala.

  1. Intretinere redusa

Suntem cu totii ocupati, iar stilul nostru de viata devine din ce in ce mai agitat pe zi ce trece. Nu vrem sa ne petrecem sambata impingand masina de tuns iarba.

Unul dintre multele lucruri minunate despre piatra este ca are o intretinere incredibil de scazuta. Nu trebuie tratata, slefuita sau finisata ca lemnul. Acesta nu se va ofili in soarele de vara. Arata grozav chiar si in cele mai plictisitoare anotimpuri.

Folosind piatra, fie ca este vorba de spartura de piatra, piatra de rau  sau bolovani, pentru a inlocui cel putin unele zone cu  verdeata sau gazon, este o modalitate simpla de a usura va munca de intretinere

  1. Faciliteaza drenajul & controleaza eroziunea

Daca fiecare ploaie transforma curtea intr-o balta, aveti nevoie de o solutie mai buna de drenaj! Excesul de apa poate face caile de acces alunecoase, se ineaca plantele, atrage tantarii si, in general, transforma peisajul intr-o mizerie.

Apa se scurge mai repede prin pietre mici si pietris decat o face prin sol, astfel incat un strat simplu de piatra va poate ajuta sa evitati noroiul.  Utilizati diferite dimensiuni, forme si inaltimi pentru a crea interes si adancime, si luati-va  la revedere de la problemele cauzate  de apa.

  1. Protejeaza plantele

In timpul verii, piatra absoarbe caldura si o impiedica sa ajunga la radacinile plantelor. Asta inseamna ca plantele pot obtine beneficiile soarelui, fara stresul adaugat de caldura in exces. Si din moment ce piatra pastreaza radacinile si solul sub racitor, apa se evapora mai incet. In timpul iernii, piatra izoleaza, pastrand frigul departe de radacinile plantelor.

  1. Creeaza un punct central

E ceva in curtea dumneavoastra care iti atrage atentia acum? Si nu, nu ne referim la teava de scurgere urata sau la usa din fata care are nevoie disperata de vopsea. Cautam ceva frumos, impresionant, unic.

Cand vine vorba de puncte focale, piatra este un mare concurent. Desigur, puteti merge indraznet si dramatic, cu un bolovan mare stabilit intr-un pat de flori. Daca apoi adaugati iluminat sub forma unui reflector pentru al evidentia in timpul serilor, peisajul devine de poveste. Sau incercati o iluminare a unui copac sau perete din spatele bolovanului pentru a crea o silueta izbitoare si misterioasa.

Daca doriti ceva diferit, incercati o gradina din piatra, cu bolovani mai mici, combinate cu pietris sau roca de rau pentru a adauga textura si dimensiune. S-ar putea fiti surprins de varietatea de tonuri de culoare disponibile. Combinata cu diferite dimensiuni si forme, o gradina de piatra poate fi chiar mai minunata si izbitoare decat una cu flori.

Pana acum speram ca v-ati indragostit de piatra si sunteti gata sa o utilizati in peisajul vostru.

Piatra naturala in gradina-Piatra naturala in gradina