Fără categorie

Piatra, cel mai versatil material natural

Piatra

De secole, constructorii si arhitectii folosesc numeroasele proprietati ale pietrei naturale pentru a decora interiorul si exteriorul cladirilor. Acest material natural de constructie simbolizeaza individualitatea, deoarece în functie de calitatea si aspectul sau, pot fi proiectate suprafete unice. Mai mult, construirea cu piatra naturala este deosebit de durabila. Materia prima are o gama larga de utilizari în conservarea monumentelor si renovari si, de asemenea, în proiecte de arhitectura moderna.

Caracteristicile versatile ale pietrei naturale

Printre cele mai cunoscute pietre naturale pentru constructii se numara granitul, marmura, gresia, bazaltul, ardezia argiloasa si calcarul. Aceste materiale au caracteristici lor tehnice diferite, cum ar fi absorbtia apei, rezistenta la compresiune, capacitatea de stocare a caldurii sau rezistenta la înghet. Aspectul unei pietre nu dezvaluie nimic despre calitatea ei. O varianta accesibila si o varianta de înalta calitate au acelasi aspect, dar au caracteristici complet diferite. Pietrele dure, cum ar fi granitul sau bazaltul, sunt mai potrivite pentru exterior.  Materialele mai moi, cum ar fi porfirul sau marmura, sunt mai potrivite pentru interior.

Înainte ca o piatra naturala sa intre pe piata, aceasta trebuie sa treaca testele de adecvare care se bazeaza pe normele germane sau europene. Cu exceptia câtorva exceptii, de exemplu sistul uleios, toate pietrele naturale apartin clasei neinflamabile în conformitate cu clasa de materiale de constructie A, DIN 4102. Care piatra este potrivita pentru care domeniu de utilizare depinde de compozitia sa si de cerintele de mediu necesare precum încarcaturile si conditiile meteorologice.

Pietrarii pot folosi diverse tehnici pentru a lucra suprafata unei pietre naturale în multe feluri. In functie de faptul daca materialul este macinat, taiat, ascutit, brosat, slefuit sau lustruit, se creeaza un nou aspect estetic. Neregularitatile, diferentele de culoare si incluziunile altor minerale creeaza o bucata de piatra care este unica de fiecare data, pe care arhitectii o pot combina cu nenumarate alte materiale de constructie precum otelul, betonul sau sticla.

Posibilele aplicatii pentru piatra naturala în arhitectura.

Piatra naturala este utilizata în industrie, în amenajarea gradinilor si peisajelor, precum si în placarea si proiectarea proprietatilor private si comerciale.

Ardezia din argila serveste, de exemplu, ca piatra durabila si stabila pentru acoperisuri pe cladirile istorice si moderne. Granitul, calcarul si bazaltul decoreaza fatadele exterioare elegante ale muzeelor, centrelor comerciale sau ale unitatilor rezidentiale. Pietrisul decoreaza carari intr-o gradina sau parc. Învelisurile si pardoselile de înalta calitate sunt realizate din marmura sau gresie.

Diferitele roci si pietre sunt, de asemenea, utilizate în zidarie;constructie pentru rame de ferestre si usi,terase si placi de pavaj,placari interioare de perete,blaturi de bucatarie,chiuvete,seminee, etc.

Related Posts