Travertin

Travertinul

travertinul

Este posibil ca travertinul sa nu fie la fel de cunoscut ca granitul sau marmura.  Totusi este cu siguranta la fel de elegant si versatil.

Ce este Travertinul?

Travertinul este un tip de calcar, format prin precipitarea carbonatului de calciu langa izvoarele termale. Aceasta piatra naturala rafinata se gaseste in regiuni precum Peru, Mexic, Turcia si China. Este disponibila intr-o gama de tonuri mai deschise, de la griuri moi pana la nuante aurii stralucitoare. Unele variante se mandresc chiar cu filete delicate!

Cum difera travertinul si calcarul?

Travertinul este mai moale si mai poros decat calcarul. Trebuie sa tineti cont de acest aspect atunci cand alegeti unde veti instala travertin in casa dvs.

La ce se poate folosi travertinul si unde il pot instala?

Travertinul este destul de versatil si poate fi folosit pentru o varietate de elemente de casa. Datorita naturii sale moi si poroase, nu este recomandat pentru zonele cu trafic intens, cum ar fi blaturile de bucatarie. Cu toate acestea, cu o ingrijire adecvata este inca o optiune.

Sa analizam diferitele optiuni de includere a acestei pietre naturale in casa ta:

Backsplash

Un backsplash din travertin este o modalitate ideala de a adauga un pic de somptuozitate bucatariei tale. Aspectul sau izbitor si de bun gust este punctul principal perfect pentru una dintre cele mai iubite camere ale casei.

In jurul semineului

Transforma-ti semineul intr-o piesa decorativa, imbracand invelisurile cu dale de travertin. Aceasta enigmatica piatra naturala va captiva privitorii cu nuantele sale indraznete si vena subtila.

Blaturi de travertin

Blaturile de travertin sunt un plus opulent pentru orice interior. Dungi clasice si incluziuni ale acestei pietre naturale sunt afisate intr-un frumos cadru. Cu o intretinere adecvata, le veti mentine in stare excelenta multa vreme.

Pereti si podele din travertin

Pardoselile si peretii din travertin confera o nota de rafinament oricarei case si o modalitate eleganta de a evidentia peretele dusului sau baii, scara sau podeaua dormitorului.

In aer liber

Travertinul este, de asemenea, fabulos pentru zonele exterioare. Este rezistent la alunecare, facandu-l o modalitate perfecta de a imbraca zone de divertisment, precum terase, pasarele, terase pentru piscina si chiar alei.

Care sunt cele mai populare doua tipuri de travertin?

Travertin silver

Silver Travertin se mandreste cu un amestec stralucitor de vartejuri de gri  argintiu, cu nuante verzi si pete delicate de cafea maro. Atemporala si eleganta, aceasta piatra naturala seamana foarte mult cu marmura. Este o modalitate minunata de a imprima spatiului interior un sentiment de rafinament.

Travertin noce

Aceasta fermecatoare piatra naturala aduce cu sine o caldura care adauga o energie subtila si atractie oricarei camere pe care o impodobeste. Un fundal orbitor de tonuri de fildes pastreaza intepaturile delicate intunecate, facandu-l un plus ideal pentru orice casa clasica sau contemporana.

Ce finisaje ofera Travertinul?

Nechituit

Travertinul nechituit are un aspect mult mai rustic. Fiind o piatra naturala, travertinul prezinta adesea mici gauri expuse, iar cand sunt lasate neumplute, acestea adauga textura si estetica pietrei.

Chituit

Pentru chituirea travertinului se foloseste o rasina pentru a umple gaurile mici, creand o estetica mai fina si mai contemporana.

Ingrijirea de zi cu zi

Curatarea pietrei este simpla si trebuie doar sa stergeti cu apa calda si detergenti usori. Evitati utilizarea substantelor dure, precum inalbitor, amoniac sau orice acid, deoarece acestea vor provoca gravarea in piatra. Folositi mai degraba un detergent cu pH neutru cu apa calda. In cazul in care varsati ceva, stergeti imediat, mai ales daca substanta varsata este acida, cum ar fi sifon, suc de rosii, cafea sau vin.

Ingrijirea pe termen lung

Datorita naturii poroase a travertinului, va recomandam etansarea la instalare si apoi la fiecare cativa ani dupa aceea. Prin sigilarea travertinului, este mai putin probabil sa absoarba lichide, mentinandu-l in forma maxima mult mai mult timp si prevenind colorarea inestetica.