De ce cuartul nu trebuie sigilat
De-a lungul anilor, cuartul a reusit sa dobandeasca popularitate ca material decorativ de suprafata. Astazi, nu este neobisnuit sa gasesti mai multe case cu blaturi de cuart sau chiar podele de cuart.
Deci, cum a devenit acest material candva obscur la fel de popular ca granitul, marmura sau travertinul? Ei bine, pentru ca materialul reuseste sa ofere un numar semnificativ de beneficii.
Ce este Cuartul?
Este un fapt obisnuit ca oamenii sa confunde cuartul cu piatra naturala. Acest lucru este de fapt gresit, dar confuzia apare din cauza cuartitului din piatra naturala, care, are un nume similar. Cuartul, pe de alta parte, este numele materialului cristalin care da nastere modelelor naturale gasite pe multe alte pietre naturale.
Cu toate acestea, ca material de constructie, cuartul este doar un amestec de fragmente de roca si o concentratie mare de dioxid de siliciu. Acest amestec de baza este apoi amestecat în continuare cu rasini de lipire si substante colorante. Deci, din punct de vedere tehnic, cuartul este un material de inginerie.
Fabricarea cuartului
În general, aproximativ 93% din cuart este compus din fragmente de roca naturala si piatra naturala reciclata. Restul de 7% este de obicei alcatuit din pigmenti artificiali si rasina sintetica. Compusul rezultat este plasat în camerele de vid care le amesteca si le modeleaza în placi, caramizi sau lastre. Apoi, amestecul final este încalzit, întarit, finisat si lustruit.
Porozitate
Cel mai mare beneficiu al cuartului este ca nu este poros. Acest lucru se datoreaza faptului ca procesul de finisare asigura coezivitatea amestecului. Cu alte cuvinte, suprafata unei placi de cuart este practic impenetrabila.
Acesta este motivul pentru care o suprafata de cuart nu va avea niciodata nevoie de etansare. Pe de alta parte, pietrele naturale precum marmura sau granitul, fiind foarte poroase, au nevoie de întretinere periodica. Deci, daca aveti un blat din granit, va trebui sa cheltuiti mai mult, periodic, pentru a va asigura ca ramane perfect.
Cuartul nu are nevoie de impermeabilizare! Acesta este unul dintre motivele pentru care cuartul este mai scump. Dar, este un cost unic. Deci, atunci cand alegeti cuart pentru blatul din bucatarie sau baie, practic alegeti un material care este menit sa fie folosit în astfel de conditii.