Eliberati suprafata pe care doriti sa aplicati piatra si indepartati tot ce ar putea deranja. Cu o nivela cu bula de aer sau cu un dreptar verificati daca suprafetele de perete sunt plane. Este necesara spacluirea denivelarilor. In cazul in care este lipit tapet pe perete, acesta trebuie indepartat, pentru ca placajele murale nu tin pe acesta. Suprafata suport pe care se monteaza placile cu piatra decorativa nu trebuie sa aiba diferente de planeitate mai mari de 5mm/m. In caz contrar, se va indrepta suprafata suport , pana la acesta limita.

Suprafata va fi grunduita. In acest scop este adecvata o amorsa cu aplicare prin pulverizare. Intindeti amorsa pulverizata cu o pensula lata si lasati-o sa se usuce. Indicatiile de prelucrare si timpii de uscare sunt indicati pe ambalaj.

Recomandam folosirea unui adeziv destinat pentru piatra naturala urmarind instructiunile producatorului. Se aplica uniform pe suprafata intregii placi un strat de 4-6 mm de adeziv dupa care se lipeste pe perete prin presare si miscarea stanga-dreapta a pietrei, in scopul uniformizarii adezivului pe cele doua suprafete de contact si eliminarea surplusului de adeziv, sub nici o forma prin lovirea in mod repetat cu mana, ciocan cauciuc sau alte obiecte.

Aplicati adeziv, cat puteti prelucra in timpul pana la intarirea adezivului

Placile de piatra trebuie protejate de ploaie cu minim 24 de ore inainte de montarea lor. Placile trebuie montate la temperaturi cuprinse intre 5oC si 25oC.

Incepeti montarea de la un colt exterior.

Daca in interiorul suprafetei de montare se gaseste o priza sau un intrerupator, transferati pozitia dozei electrice pe piatra corespunzatoare. In acest scop, marcati centrul.
Se va evita patarea pietrelor pe fata aparenta cu adeziv in timpul montarii.

Dupa montaj adezivul in exces trebuie atent indepartat de pe placa.

Este recomandat ca montajul placilor sa fie facut din cutii diferite pentru a scoate in evidenta aspectul natural al culorilor care sunt rezultatul unui proces tehnologic manual.

Este obligatorie tratarea placilor cu solutii de impermeabilizare pentru piatra in vederea inchiderii porilor si protectiei impotriva absorbtiei de apa.

Producatorul nu isi asuma responsabilitatea in cazul unui montaj piatra si/sau intretinerii neadecvate a placilor.

INTRETINERE

Inainte de utilizare, este necesar ca fiecare suprafata in parte sa fie supusa unor operatiuni specifice pentru a-si pastra aspectul si valoarea. Placile se pot zgaria, pata, murdari sau pot absorbi lichidele cu care intra in contact.
Respectand indicatiile ,precum si recomandarile din pachetul tehnic initial, lucrarea cu marmura, granit ,travertin, sau piatra naturala isi va pastra integral caracteristicile.

Primul lucru este sa fie protejate de murdarie si praf .
Pasul urmator este curatarea placilor, prin simpla folosire a unei solutii pe baza de detergent diluat in apa calduta. Sapunurile speciale pentru pietre naturale sunt cele mai indicate (indeplinesc rolul de antibacterian si degresant).
Pentru indepartarea reziduurilor si detergentului, este suficienta clatirea cu o carpa moale, bine umezita .
Deosebit de utile se dovedesc tratamentele care influenteaza stralucirea naturala, reimprospatand-o, ca de exemplu cele de lustruire sau de cristalizare.
Spre exemplu, lustruirea marmurei si travertinului se face prin produse chimice pe baza de acizi, in timp ce granitul se lustruieste mecanic, prin abraziune.
Pentru ingrijirea suprafetelor de marmura, travertin si granit, sunt indicate produsele alcaline, cu o compozitie bazica (pH mai mic decat 7) sau neutra (pH = 7). Printre cele ”prietenoase” putem mentiona amoniacul (solutie lichida), bicarbonatul, sapunurile si detergentii neutri.

SFATURI:
Folositi o laveta umeda pentru a sterge petele lasate de diferite lichide, imediat ce le-ati observat deoarece lichidele lasate mai mult pot duce la instalarea de pete.
Lichidele care pot pata blaturile si pardoseala sunt cele cu aciditate ridicata (vin, otet, sucuri citrice).
Curatati zilnic , in masura in care se poate, suprafetele de granit, marmura, quart, etc
Nu folosi bureti abrazivi. Acestia ii pot zgaria suprafata.
Petele se pot inlatura fie cu o laveta cu apa calda si sapun lichid, fie cu un amestec realizat din apa si bicarbonat. Petele mai greu de indepartat se pot inlatura cu solutii speciale de curatat pe care le puteti achizitiona din magazinele de specialitate.
Nu folositi zilnic detergent sau sapun linchid. Foloseste o laveta umezita in cazul in care petele sunt usor de inlaturat.
Sigilati suprafetele anual pentru a le creste rezistenta la pete si zgarieturi.
In cazul blaturilor de granit in bucatarie, nu se pun vase incinse direct pe suprafata blatului. De asemenea se foloseste un suport de taiat pentru a nu se folosi cutitul direct pe granit.
Nu se pun obiecte foarte grele pe marginea blatului. Desi este un material dur, granitul se poate sparge daca blatul nu este foarte gros.

Din grupul produselor nerecomandate, fac parte:

Produsele anticalcar
Nu sunt compatibile cu pietrele naturale alcatuite integral din calcar (marmura, travertine din cauza actiunii de indepartare tocmai a depozitelor de calcar.
Produsele acide
substantele pe baza de acid clorhidric, sulfuric si fluorhidric, din cauza efectului opacizant si coroziv. Acestea duc la pierderea luciului , la alterarea texturii si coloritului pietrelor.
Alcoolul tehnic
Avand un pH acid poate afecta stralucirea si favoriza erodarea suprafetelor. Este motivul pentru care se va evita folosirea detergentilor si solutiilor care-l contin.