Ardezia

Ardezia

ardezia

Ardezia: avantaje si dezavantaje

Ce este  ardezia?

Ardezia este o roca metamorfica omogena cu granulatie fina. Derivata dintr-o roca sedimentara originala de tip sist, este compusa din argila sau cenusa vulcanica. Este cea mai fina roca metamorfica foliata cu granule. Folierea poate sa nu corespunda stratificarii sedimentare initiale, ci se afla in plan perpendicular pe directia compresiei metamorfice.

Initial, ardezia era de fapt un fel de lut in care se gasea mica. Acest lucru ii confera un aspect stralucitor care contribuie la frumusetea sa. Desi este cunoscuta mai ales in culoarea gri inchis sau chiar complet negru, ardezia este impodobita cu alte culori. Este posibil sa o gasiti cu nuante verzi sau rosii sau chiar albe.

Piatra naturala de ardezie: la ce foloseste?

Ardezia, datorita structurii sale, poate fi taiata in solzi. Daca sunt mici, se pot folosi in gradina ca mulci. Se poate folosi in scopul  crearii unor alei in gradina. Poate actiona ca un pas japonez, pentru a traversa o gradina cu gazon, fara a va murdari picioarele.

Ardezia mai groasa este taiata intr-un dreptunghi, pentru a face acoperisuri foarte rezistente. Placile de ardezie, chiar de forma neregulata, sunt folosite pentru a construi terase, punti pentru piscina sau chiar trepte.

Apoi trebuie sa alegeti aspectul suprafetei. O ardezie rugoasa poate fi preferata, pentru a evita orice risc de alunecare. Tratamentele pot remedia aceasta problema atunci când preferati aspectul neted.

In interiorul unei locuinte, pavajul din ardezie poate fi utilizat in toate camerele deoarece este foarte robust. In bucatarie, pe podea sau ca blat, imbunatateste frumusetea unui interior. Un singur perete din ardezie este suficient pentru a adauga autenticitate si eleganta unei camere.

Care sunt beneficiile pietrei de ardezie?

In primul rând, la fel ca alte pietre naturale, precum cuart, granit sau travertin, ardezia este un material foarte rezistent. Când este bine facut, poate trece prin trei secole, fara a-si pierde frumusetea. Estetic, creeaza o atmosfera foarte naturala.

Ardezia, datorita ratei reduse de absorbtie, este un material popular pentru gresie, dar si pentru pereti, in bai. Este, de asemenea, un material care contribuie la izolarea generala a unei case. Este pe deplin compatibila cu sistemul de incalzire prin pardoseala.

Exista vreun dezavantaj ?

Este important sa cumparati ardezie de buna calitate daca doriti un produs durabil. Originea acesteia dar si calitatea instalatiei ii pot afecta durabilitatea. Prezenta unei cantitati suficient de mari de fier poate provoca, pe termen mediu sau lung, urme de rugina pe cladiri.

Pentru a evita introducerea acestor produse pe piata, se efectueaza teste de acid. Cu toate acestea, este recomandat sa optati pentru o ardezie calitativa, chiar daca aceasta inseamna plata unui pret mai mare. Când vine vorba de ardezie slab exploatata, durata sa de viata medie este, totusi, de 70 de ani. Dar o ardezie de foarte buna calitate poate petrece trei sute de ani expusa la elemente meteorologice, fara modificari. Aceasta inseamna ca ardezia poate fi criticata pentru costul relativ ridicat, mai ales atunci când vine vorba de refacerea unui acoperis intreg.

Cât costa piatra naturala din ardezie?

Pretul ardeziei poate fi dat doar ca ghid. Este evident ca o ardezie de foarte buna calitate, facuta sa reziste in timp, poate fi uneori mai scumpa.

Nu trebuie sa economisiti nu numai la calitatea produsului, ci si la pretul instalatiei. Acest lucru trebuie facut cu grija. In interior, pentru un rezultat estetic perfect, desigur. In exterior, este mai presus de toate fabricarea placii si chituirea care va avea un impact asupra durabilitatii constructiei. In special, in interior, este intotdeauna recomandabil sa optati pentru un produs de protectie pentru a impiedica patarea acestei pietre .Apoi va fi mai usor sa il intretineti mai târziu.

Cum se mentine piatra de ardezie?

Pentru a pastra toata frumusetea unei podele de ardezie; oriunde este plasat, este important sa nu folositi produse prea abrazive. La fel ca toate pietrele naturale, rezistenta sa extrema nu inseamna ca poate rezista la toate tratamentele. In interior, placile pot fi intretinute regulat cu o matura din microfibra si putina apa amestecata cu sapun. Va fi necesar sa clatiti bine. Ocazional, poate fi necesara o curatare mai profunda. In acest caz, putina apa calduta si  bicarbonatul de sodiu ar trebui sa fie suficiente pentru ca ardezia sa straluceasca.

Daca acest lucru nu a fost suficient, este posibil, dupa curatare, sa clatiti de doua ori. Prima data, ar trebui sa adaugati un pahar de otet alb la un litru de apa calduta. A doua clatire se va face numai cu apa calduta. Intr-o baie, calcarul poate lasa urme inestetice albe pe gresie. Faptul de a folosi putin otet alb va fi indicat, spre deosebire de produsele acide si prea agresive din comert. Daca exista o urma de rugina, exista produse specifice tesaturii care vor avea efectul dorit asupra pavajului. Apoi puneti câteva picaturi pe o cârpa si frecati usor. Este important sa clatiti cu apa curata si sa uscati piatra fara intârziere.